Hae
 

 More From Region

 

Kuollut meri

Nimestään huolimatta Kuollut meri on alue, joka on täynnä elämää ja vilskettä. Jo antiikin ajoista lähtien ihmiset ovat hakeutuneet Kuolleen meren äärelle. Nykyajan ihminen on nyt alkanut huomata sen, mikä tunnettiin jo kauan sitten - kaikki kuolleen meren alueella, ilmasta meren mineraalipitoiseen veteen asti, on terveyden ja kauneuden lähde.

Tällä sivulla:

Kuollut meri

Kaakkoisrannalla olivat Raamatusta tutut kaupungit Sodom ja Gomorra. Jo kuningas Salomonin aikana Kuollut meri tunnettiin rentoutumispaikkana. Mineraalipitoinen vesi ja savi tarjosivat raaka-aineet senaikaisten kauneudenhoito- ja terveystuotteiden valmistukselle. Samoja raaka-aineita käytettiin myös muumioiden balsamointiin. Nykyään Kuolleen meren rannoilla on terveyshoitoloita, tutkimuslaitoksia ja kylpylöitä. Täältä löytyy esimerkiksi hoitolaitos psoriaasi- ja reumapotilaille. Myös tavallinen matkailija voi kuitenkin kokeilla sulfakylpyjä ja savihoitoja.

Maailman korkein kohta on Mount Everest (8850 m) - matalin kohta puolestaan on Kuollut meri, joka on 417,5 metriä merenpinnan alapuolella Israelin ja Jordanian välisellä rajalla. Kuollut meri on noin 76 km pitkä, 18 km leveä, 400 metriä syvä eikä siinä ole ulosvirtausreittejä. Kuolleella merellä on kaksi hepreankielistä nimeä, jotka ovat Yam ha-Melah (suolainen meri) ja Yam ha-Mavet (kuollut meri). Myös arabiankielessä tällä merellä on kaksi eri nimitystä eli Al Bahr Al Mayyit (kuollut meri) ja Bahr Lut (luotsimeri). Kuollut meri on kuollut siinä mielessä, ettei meressä elä lainkaan kaloja tai makrobioottisia vesiorganismeja. Suolaisessa ympäristössä pystyvät elämään ainoastaan bakteerit ja sienet.

Uimisen ystävät ovat varmasti kiinnostuneita siitä tiedosta, ettei Kuollut meri ole koskaan kylmä - veden lämpötila vaihtelee helmikuun 19 °C:n ja elokuun 31 °C:n välillä. Kuolleen meren mineraalikoostumus eroaa tavallisesta merivedestä, koska sen vesi sisältää huomattavasti vähemmän natriumkloridia (NaCl). Kuolleen meren veden tekee erikoislaatuiseksi se, että se sisältää 21 mineraalia, joista 12 ei tavata missään muussa meressä. Kuollut meri sisältää esimerkiksi 10-kertaisen määrän suoloja ja mineraaleja Välimereen verrattuna. Mineraalit rentouttavat ja myös ravitsevat ihoa, tehostavat verenkiertoa ja lievittävät reumavaivoja. Kuolleen meren alueen ilma on kuivaa ja siitepölytöntä. Mataluutensa ansiosta ilmanpaine on suurempi, joten happipitoisuus on 8 % normaalia suurempi. Kuollut meri sijaitsee matalalla, joten täällä on ylimääräinen ilmakehän kerros. Lisäksi merestä haihtuva vesi luo ilmanalaan ohuen kerroksen, joka suodattaa pois osan haitallisesta ultraviolettisäteilystä. Tästä syystä aurinko ei polta ihoa kovinkaan helposti. Kuolleen meren suolapitoisuus on huimat 33 prosenttia. Tästä syystä vedessä voi vain kellua, ei uida. Vesi tuntuu lähestulkoon öljymäiseltä. Vettä ei tulekaan päästää avohaavoihin tai silmiin, koska kirvely on muuten voimakasta. Kuolleen meren 33-prosenttisessa suolavedessä kellumisen lisäksi vierailijan kannattaa ehdottomasti käydä Ahava-tehtaalla, jossa valmistetaan erilaisia kauneudenhoidon, ihon hoidon ja yleisen hyvinvoinnin tuotteita.

Kuolleen meren alue tarjoaa paljon muutakin kuin vain kylpylähoitoja. Koko alue on täynnä mahdollisuuksia seikkailuihin, retkiin, kiertoajeluihin sekä erilaisia arkeologisia kohteita. Alueella on esimerkiksi Khirbet Qumranin yksitoista luolaa, joista vuosien 1947 ja 1956 välisenä aikana löydettiin nk. Kuolleen meren kääröt. Kyseessä on antiikin ajan käsikirjoitukset, jotka kirjoitettiin 300 ekr ja 100 jkr välisenä aikana. 

Kuolleen meren länsipuolella olevalla korkealla tasangolla on Herodeksen Massada-talvipalatsi. Koe historian siipien havina Israelin eturivin matkakohteessa. Nouse Massadan linnoitukselle aamunkoitteessa ja koe jotakin ainutlaatuista tai valitse köysirata, jos haluat nousta hieman helpommin.

Alueelle tehtävät retket tarjoavat sekä kulttuuria että jännittäviä seikkailuja. Koulutetut kiipeäjät ja oppaat järjestävät vaativia retkiä erämaahan. Retkiin kuuluu esimerkiksi kiipeilyä jyrkillä kallioilla, vuorenhuipuilla ja luolissa. Aavikkosafari maastoauton kyydissä tarjoaa unohtumattoman kokemuksen - ohjelmaan kuuluu käynti Sodomin vuorella, joka koostuu kokonaan suolasta. Täällä voit tarkastella luolien suolamuodostelmia ja miettiä, mikä suolapilareista voisi olla luotsin vaimo.

Alueen edessä oleva tulevaisuuden haaste on, että Kuollut meri kutistuu nopeasti, koska Jordaninvirran virtaus ei ole enää sitä mitä ennen. Tällä hetkellä käynnissä on suunnitelmia tuoda vettä joko Välimerestä tai Punaisesta merestä kanavia ja tunneleita pitkin. Israel ja Jordania ovat suunnitelleet yhdessä rakentavansa laitoksen, joka pumppaa vettä Punaisen meren rannalla olevasta Aqabasta/Eilatista. Täältä vesi johdettaisiin sitten Kuolleeseen mereen tunneleita ja kanavia pitkin.

Kulkutiet: linja-autolla tai vuokra-autolla matka kestää kaksi tuntia Tel Avivista ja alle kaksi tuntia Ben Gurion International Airport -lentokentältä ja tunnin Jerusalemista. Alueelle on säännöllisiä linja-autoyhteyksiä Israelin kaikista osista.

Majoitus: saatavana on kaikkea budjettimajoituksesta luksushotelleihin ja terveyskylpylöihin asti.

Sää: alle 40 mm sadetta vuodessa, tammikuusta heinäkuuhun vuorokauden korkeimman lämpötilan keskiarvo on 20 -39 °C.


Kuollutmeri, maapallon matalin paikka, ja yksi Israelin suosituimmista matkailukohteista, on yksi 28 finalistissa Maailman seitsemän uutta luonnonihmettä –kilpailussa. Kilpailu on kansainvälinen online-äänestys, jossa valitaan seitsemän maailman luonnonihmettä (www.new7wonders.com). Päästäkseen finalistien joukkoon tämän ainutlaatuisen matkailukohteen piti voittaa noin 440 kohdetta 220 eri maasta.

Maailman matalin paikka kilpailee vuoteen 2011 saakka yli miljardin ihmisen sydämistä ja äänistä vastassaan 27 kohdetta, mukaan lukien Amazon-joki, Galapagossaaret, Grand Canyon ja Malediivit.

Äänestäminen voi tapahtua kilpailun internetsivulla www.new7wonders.com

Lisätietoja: Dead Sea tourism

 

 

 Sites & Attractions

 
Light and Sound Show at the foot of Massada (Metsada) National Park, presenting the way...
Perennial spring. The source of its water is rainfall in the area of the Judean mountai...
This site on the banks of the Jordan River east of Jericho is where ancient Christians ...
 

 Accommodations

 
Our Oasis Dead Sea Resort – nestled between the Judean hills and the shore of the Dead ...
The Herods Dead Sea hotel features a beautiful spa area, a VIP lounge, fine restaurants...
Leonardo Inn Hotel Dead Sea is a small and very quiet, with great food. Hotel all renov...
​Situated at the world's lowest point, on the shores of the extraordinary Dead Sea, the...
 

 VideoSideVWP

 
 

 RelevantArticle

 
 

 Events In Area

 
 

 Nimetön

 
Kaupungit, kohteet ja maantieteelliset alueet