Hae
 

 More From Region

 

Jerusalem

Tämä maailman pyhin kaupunki ei varmasti tarvitse esittelyä. Tällä ikuisella kaupungilla, joka on yhdistynyt ja joka on rakennettu tuhansia vuosia sitten on historia, jonka voi kuulla kaupungin muureilla puhaltavan tuulen mukana ja jonka jokainen kivi kertoo tarinaa kaupungista, joka on vetänyt puoleensa miljoonia uskollisia pyhiinvaeltajia tuhansien vuosien ajan. Tämä on Jerusalem, Israelin pääkaupunki, ainut kaupunki maailmassa, jolle on annettu 70 rakkauden ja kaipuun nimeä. Kaupunki, joka on vanhoissa kartoissa kuvattu maailman keskipisteeksi, ja jota ihaillaan vieläkin kuin nuorta morsianta.

Tällä sivulla:

Jerusalem

Jerusalemin sydämessä sijaitsee muurin ympäröimä vanha kaupunki, joka on jaettu neljään kortteliin - juutalaiseen, armenialaiseen, kristittyyn ja islamuskoiseen. Muurien sisällä sijaitsee kolmen pääuskonnon tärkeät pyhät kohteet: juutalaisille pyhä Länsimuuri, Pyhän haudan kirkko ja Temppelivuorella sijaitseva Kalliomoskeija. Länsimuurin aukio on pyhiinvaelluskohde miljoonille juutalaisille. Täällä massiivisen muurin edessä, joka on jäännös Pyhästä temppelistä, rukoillaan ja jätetään sydäntäsärkeviä viestejä. Länsimuurin ympäriltä löytyy muita juutalaisille tärkeitä kohteita – Länsimuurin tunnelit, ainutlaatuinen Davidson-keskus sekä juutalainen kortteli mahtavine Cardon ja Daavidin linnakkeineen. Vanhan kaupungin eteläpuolella on Daavidin kaupunki, joka on muinaisten kanaalilaisten ja israelilaisten syntypaikka.


Jerusalem on myös hyvin tärkeä kristityille, sillä Jeesus asui ja kuoli kaupungissa. Kristityssä korttelissa on yli 40 uskonnollista rakennusta (kirkkoja, luostareita ja pyhiinvaeltajien hostelleja). Yksi kristityn korttelin tunnetuimmista ja tärkeimmistä paikoista on Via Dolorosa,  “Kärsimysten tie”, Jeesuksen viimeinen kulkureitti, joka kulkee kristittyjen perinteiden mukaan oikeustalolta Golgatan vuorelle, missä Jeesus ristiinnaulittiin ja haudattiin. Monet pyhiinvaeltajat tulevat Jerusalemiin seuratakseen Jeesuksen jalanjälkiä reitillä, joka alkaa muslimikorttelin Leijonaportilta ja ohittaa kärsimysnäytelmän 14 pysähdyspaikkaa päättyen Pyhän haudan kirkolle. Useat kristittyjen tärkeimmistä pyhäinjäännöksistä sijaitsevat tässä kirkossa, kuten voitelukivi (jolle Jeesuksen ruumis laskettiin ennen hautaamista) ja Jeesuksen hauta.

Vanhan kaupungin lounaispuolella sijaitsee Siionin vuori, jonne on rakennettu luostari sille paikalle, jossa kristittyjen mukaan Neitsyt Maria vietti viimeisen yönsä. Luostari rakennettiin noin 100 vuotta sitten ja sen kellarissa on patsas nukkuvasta Neitsyt Mariasta. Luostarin vieressä on viimeisen ehtoollisen huone, missä Jeesus söi viimeisen päivällisensä.

Vanhan kaupungin itäpuolella sijaitsee Öljymäki, jolla on muita kristityille tärkeitä kohteita sekä useita kirkkoja: Taivaaseenastumisen kappeli, Pater Noster, Dominus Flevit -kirkko, Magdalan Maria, Getsemane, Lasarus ja Abrahamin luostari. Kristittyjen mukaan Neitsyt Marian hauta sijaitsee Kidronin laaksossa, Öljymäen juurella.

Vanhan kaupungin pyhien kohteiden lisäksi kaupungissa on monia viehättäviä ja käymisenarvoisia paikkoja. Kaupungin ihastuttava tori herättää kaikki aistit henkiin. Täältä voit ostaa armenialaista koristeltua keramiikkaa, kauniita helminauhoja, aitoja perinteisiä vaatteita, koristeltuja tyynyjä, värikkäitä villamattoja, kynttilöitä ja ihastuttavia lasiesineitä sekä lukemattoman määrän erilaisia muistoesineitä. Vanhan kaupungin muureilta näkyy koko vanha ja uusi kaupunki. Näkymät muureilta ovat iltaisin henkeäsalpaavat, kun kaupungin valot tekevät maisemasta vielä unohtamattomamman. Armenialaisella korttelilla on oma ainutlaatuinen lumouksensa ja se on käymisen arvoinen kohde.

Uuden kaupungin juutalaisten kortteleiden rakennustyöt aloitettiin 1800-luvun loppupuolella. Jotkin kortteleista ovat säilyttäneet alkuperäisen lumouksensa, ja kortteleissa kuljeskelu on nautinnollista. Näitä kortteleita ovat mm. Even Yisrael, German Colony, Yemin Moshe, Me’a She’arim, Makhane Yisra’el, Nakhta’ot, Nakhalat Shiv’a, Ein Kerem, Komemi’ut, Rekhavia, Bukharian kortteli ja etiopialainen kortteli. Kaupungissa on myös monia muita mielenkiintoisia ja ainutlaatuisia alueita eri aikakausilta, kuten Armon HaNatsiv ja Promenade, Ammunition Hill, Yad Vashem Holocaust Memorial -museo, Mishkenot Sha’ananim, Ristin luostari, Elias luostari ja YMCA -rakennus. Moderneihin rakennuksiin voidaan laskea Korkein oikeus, Israelin kansallismuseo, Biblical Zoo, Israelin parlamentti Knesset, Mt. Herzl hautausmaa ja Makhane Yehudan tori, joka on täynnä mielenkiintoisia ääniä, värejä, makuja ja tuoksuja.

Yöelämästä pitävät nuoret ihastuvat varmasti Jerusalemin tarjontaan. Kaupungin yöelämä sijoittuu pääasiassa alueille German Colony, Ben Yehuda -ostoskeskus, Nakhalat Shiv’a, Shlomtsiyon HaMalka Street ja the Russian Compound.

Museoista pitävät matkailijat löytävät Jerusalemista lukuisia museoita, joissa on monipuolisia näyttelyitä. Näitä ovat Israelin kansallismuseo, Natural History Museum, Bloomfield tiedemuseo, Yad Vashem Holocaust Memorial -museo, Rockefeller museo, the Bible Lands -museo, islamilaisen taiteen museo, the Old Yishuv Court -museo, armenialainen museo ja italiaisjuutalaisen taiteen museo.

Kaupungissa on paljon nähtävää myös lapsille. Lapset nauttivat käynnistä Time Elevator -museossa (interaktiivinen, kolmiulotteinen esitys Jerusalemin historiasta), suuressa Biblical Zoo eläintarhassa, Ein Ya’elissa, jossa on Raamatun teeman mukaisia askartelutyöpajoja,  Armon HaNatsiv tunneleissa ja Bloomfield tiedemuseon kauniissa kasvistieteellisissä puutarhoissa ja interaktiivisissa näyttelyissä.

www.jerusalem-oldcity.org.il

 

 Sites & Attractions

 
An academic branch of Brigham Young University for Middle Eastern Studies, built at the...
. Mount Herzl. The State of Israel’s national cemetery was named after the state visio...
The House of Representatives of the State of Israel, comprising a plenary, conference r...
Memorial established on the Jordanian military post, with a permanent exhibition on the...
Avshalom’s Shrine. An ornate monument from the first century BCE, said to be the tomb o...
Large, well-lit cave in the wall of the Old City, which was a quarry in the days of the...
 

 Accommodations

 
Rimonim Shalom Jerusalem is situated on the slopes of the Bayit Vegan neighborhood - cl...
​Located in the center of New Jerusalem, within walking distance (10 minutes) to the Ol...
​Rising above the entrance to Jerusalem, The Jerusalem Park Plaza is the gateway to the...
 

 VideoSideVWP

 
 

 RelevantArticle

 
 

 Events In Area

 
 

 Nimetön

 
Kaupungit, kohteet ja maantieteelliset alueet