Hae

Kibbutsit

Israelin kauneimmilla ja hedelmällisimmillä alueilla sijaitsevat kibbutsiyhteisöt ovat yksi sen tunntuimmista “tuotteista”. Ne edustavat ainutlaatuista maanläheistä elämäntapaa, joiden historiallinen perusajatus on jakaminen.

Kibbutsit ovatkin pystyneet muuttumaan vuosien kuluessa  vastatakseen ideologisiin muutoksiin ja taloudellisiin realiteetteihin. Jälkimmäisistä puhuttaessa pienentyneet hallituksen avustukset ja kilpailun lisääntyminen ovat saaneet kibbutsit lisäämään tuotantoaan ja tulosta saneeraamalla yhteisöllisiä elementtejä.

Tällä sivulla:

Kibbutsit

Kibbutsiliike, joka tänä vuonna juhlii 100-vuotissyntymäpäiväänsä sai alkunsa, kun ryhmä nuoria itäeurooppalaisia pioneereja päätti yhdistää tasa-arvopyrkimyksensä haluun saada Israelin maa kukoistamaan. Ensimmäisen kibbutsin, Deganian, perusti syksyllä 1910 ryhmä nuoria israelilaisia miehiä ja naisia, joiden ensimmäinen tehtävä oli kuivata soita ja luoda viljelysmaata maan keskiosiin. Tänä vuonna Degania juhlii “satavuotista nuoruuttaan” Genesaretinjärven etelärannikolla, ja toimii edelleen aktiivisesti. Yhdessä 275 muun kuluneen sadan vuoden aikana perustetun kibbutsin kanssa se  elää muutoksessa ja kehittyy kohdatakseen kollektiivisen elämäntavan haasteet 2010-luvulla. 

Vaikka kibbutsiliike on erittäin kuuluisa, (sitä pidetään maailman suurimpana kommuuniliikkeenä), vain 1.5% Israelin asukkaista, noin 105000 ihmistä on valinnut tämän elämäntavan, mikä tekee siitä sitäkin mielenkiintoisemman ilmiön, johon voit tutustua Israelin matkallasi. Kibbutsien merkitys on tilastojen kertomaa suurempi. Israelia on vaikea kuvitella ilman kibbutsien merkitystä maataloudelle ja teollisuudelle, tai niiden asemaa maahanmuuttajien ensimmäisenä kotina, tai niiden merkitystä rajojen puolustuksessa varhaisina vuosina.

Monien mielestä kibbutsien menestyksen salaisuus on ollut niiden halukkuus muuttua aikojen mukana. Ideologiset muutokset tulivat kuitenkin ensin, sillä esimerkiksi yli sukupolvea aikaisemmin kibbutsit luopuivat käytännöstä, jossa lapset nukkuivat yhteistiloissa kibbutsin lastenhoitajien valvomina. Tätä järjestelyä pidettiin aikaisemmin ehdottomana työvoiman käytön maksimoimiselle, mutta lopulta huomattiin, että äidin ja isän kanssa vietetty aika oli tärkeämpää.

Noin 75 % kaikista kibbutseista on käynnistänyt yksityistämistoimenpiteitä. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että yhteiset ruokailutilat ilmaisine ruokineen ovat kadonneet samalla tavalla kuin lastentalotkin. Ruokailutilat ovat yhä olemassa, mutta nyt jäsenet maksavat pienen hinnan aterioistaan, ja monissa kibbutseissa samat tilat toimivat myös ravintoloina.

Tässä ”uudistuksen” nimellä tunnetussa suuntauksessa mukana olevien Kibbutsien jäsenet voivat nyt ensimmäistä kertaa lunastaa asunnon, jossa he asuvat. Jäsenille myös maksetaan erilaista palkkaa työstä jota he tekevät kibbutsilla tai sen ulkopuolella. Samalla jäsenien sitoutuminen tarkoittaa taloudellisen turvaverkoston luomista veteraanijäsenille ja jäsenille tarkoitetun vapaamuotoisen koulutuksen ja kulttuuritapahtumien järjestämistä tekemällä maksettavasta palkasta tiettyjä vähennyksiä. 

Koska kaikki kibbutsit aloittivat toimintansa maanviljelyksestä, ne sijaitsevat Israelin kaikkein kauneimmilla alueilla. Tämä tekee niistä houkuttelevan matkakohteen vierailijoille, ja monet niistä toimivat myös hotelleina ja/tai aamiaismajoituspaikkoina. Niissä voi olla myös käsityökauppoja, gallerioita ja muita nähtävyyksiä ja matkailupalveluita. Matkailijat, jotka haluavat tavata kibbutsilaisia ja nauttia heidän vieraanvaraisuudestaan, voivat suunnitella koko Israelin-matkan kibbutsiyöpymisten varaan! Kibbutseilla on paljon tilaa liikkua ulkona, joten ne ovat ihanteellinen paikka lapsiperheille. Jotkut kibbutsit järjestävät kiertokäyntejä omassa yhteisössään, ja niillä saattaa olla myös pioneeriajoista kertovia museoita ja/tai perinnekohteita omilla maillaan.

Unohtumaton tapa tutustua kibbutsielämään on vapaaehtoistyö, jota järjestää noin 30 kibbutsia. Työjaksojen pituus on lyhyimmillään kaksi kuukautta ja pisimmillään puoli vuotta. Vapaaehtoisena voit saada elinikäisiä ystäviä kibbutsilaisista ja ihmisistä ympäri maailmaa ja nähdä samalla Israelia. Jos pidät vihreistä laitumista ja vesimaisemista, sopiva kibbutsi-vapaaehtoisen ohjelma voi löytyä Pohjois-Israelin Hula-laaksosta läheltä Genesaretinjärveä. Jos haluat tutustua dramaattisiin aavikon maisemiin voit suunnata Negeviin tai Aravaan.

Osana 100-vuotisjuhlallisuuksia suunnittelee kibbutsiliike tuhansien entisten ulkomaalaisten vapaaehtoisten, jotka ovat olleet tärkeä osa kibbutsien kehitystä, kutsumista iloiseen jälleennäkemistapahtumaan.

Esimerkiksi Ruotsista on tullut yli 25000 vapaaehtoista ja Tanskasta 20000.
Lisätietoja ja tietoja vapaaehtoisuuden edellytyksistä: www.kibbutz.org.il/volunteers, kpc@volunteer.co.il.

Majoituksen varaamiseksi kibbutsihotellista, klikkaa www.kibbutz.co.il.
Lisätietoja kibbutsien tuottamien monien teollisuustuotteiden valikoimasta saa ottamalla yhteyttä kibbutsien teollisuusyhdistykseen: www.kia.co.il; kat@isdn.net.il.

Paikat & Nähtävyydet

A regional museum for nature, Israeli geography and archaeology. A range of exhibitions...
A site reconstructing the fight that took place here in 1948. Visitors can walk among t...
Part of the residential quarter, preserved from Herodian times. The findings indicate t...
Mobile underwater observatory in the bottom of a sightseeing ship. A cruise on it combi...
Museum describing the history of the Hagana organization. The museum houses a collectio...
Museum displays Islamic art since the 7th century. Earthenware, glassware and decorativ...

Majoituspaikat

The hotel is located opposite the Coral Nature Reserve. Most of the rooms have balconie...
Guest units surrounded by a grassy area, with balconies facing the Jerusalem hills and ...
Hostel and guest house in the heart of wild desert, conveniently located for many hikes...
Self-contained vacation village about five minutes from downtown Eilat, built on the si...
Kaupungit, kohteet ja maantieteelliset alueet