Hae

Negevin autiomaa

Negevin autiomaa Israelin eteläisissä osissa kattaa yli puolet maan pinta-alasta.

Tällä sivulla:

Negevin autiomaa Israelin eteläisissä osissa kattaa yli puolet maan pinta-alasta.

Negevin autiomaa Israelin eteläisissä osissa kattaa yli puolet maan pinta-alasta. Aavikkomaisen luonteensa takia alue on harvaan asuttu, mutta siitä huolimatta Negev on tuttu historiasta. Aabraham rakensi kotinsa Be´er Shevaan ja nabatealaisten kamelikaravaanit kulkivat sen läpi arvokkailla kauppatavaroilla lastattuina. Näiden ja monien muiden asioiden ansiosta Negevistä on tullut yksi Israelin suosituimmista matkailukohteista.

Monet kansat ovat asuttaneet Negeviä varhaisista ajoista lähtien, kuten nomadit, kanaanilaiset, filistealaiset, edomilaiset, bysanttilaiset, nabatelalaiset, ottomaanit ja tietysti myös israelilaiset. Heidän taloutensa perustui lampaiden paimennukseen ja maatalouteen ja myöhemmin myös kaupankäyntiin.

Nabatealaisten tarina on erityisen kiintoisa. He olivat autiomaan valtiaita, jotka perustivat Maustetien nimellä tunnetun kauppareitin. Kamelikaravaanit kulkivat reittiä pitkin kantaen mausteita, hajuvesiä ja suolaa idän Jemenistä aina Gazan satamakaupunkiin saakka. Muut pysähdyspaikat olivat reitin varrella, ja niiden jäännökset kaunistavat yhä Negeviä, kuten Avdat, Mamshit ja muut.

Nykyaikainen israelilainen asutus Negevissä alkoi sata vuotta sitten, jolloin sinne perustettiin muutamia yhdyskuntia. Pioneereihin liittyi 11 muuta asutuspaikkaa, joiden rakentajat pystyttivät ensimmäiset talot yhdessä yössä. Israelin perustamisen jälkeen uuden maan ensimmäinen pääministeri David Ben Gurion edisti Negevin asutusta, ja hän itse muutti asumaan Sde Bokeriin. Myös muutama muu asutuspaikka perustettiin.

Negev luokitellaan aavikoksi vähäisen vuotuisen sademääränsä perusteella (alle 200 mm/vuosi), ja se on jaettu useisiin alueisiin. Aavikko alkaa pohjoisesta Be´er Sheva-Aradin hautavajoamasta, keskiosien vuoristosta sekä Aravasta ja Eilatista etelässä. Vaikka Negev on hedelmätön suurimman osan vuodesta, sen maisemat autioita ja jokiuomat kuivia, luonto täällä voi olla yllättävä. Pienestä sademäärästä huolimatta Negev peittyy talvella upeista kukista, kuten rehevistä kruunuvuokoista. Kovat myrskyt voivat aiheuttaa tulvia jokiuomissa.

Tämän päivän Negev on portti aavikolle. Se tarjoaa viehättäviä luontoelämyksiä, historiallisia ja arkeologisia kohteita, lähteitä ja jäänteitä maanviljelystä. Matkailu on kehittyvä elinkeino aavikolla, ja monet tutustuvat siihen jalkaisin, polkupyörällä tai nelivetoautoilla.


Majoituspaikat

The hostel is located in a patch of green in the center of the city, within walking dis...
Eight-story hotel set on a cliff above the beach, with terraces of some rooms overlooki...
Kibbutz hotel overlooking the Judean Desert, Jerusalem and its surroundings. Each room ...
Hotel near the sea offering rooms and two suites for couples and small families . Each ...
Kaupungit, kohteet ja maantieteelliset alueet