Hae
 

More From Region

 

Geografia ja luonto

Israel sijaitsee Aasian luoteisosassa Välimeren ja Syyrian ja Arabian aavikoiden välissä. Sen maantieteelliset rajat ovat Välimeri lännessä, Jordanian hautavajoama idässä, Libanonin vuoret pohjoisessa. Etelässä Eilatin lahti on sen eteläisin kohta.

Israel on pinta-alaltaan pieni, mutta maisemat ja ilmasto vaihtelevat silti suuresti. Kasvit, eläimet ja monet luontokohteet pysyvät erillään ihmisistä korkeasta asukastiheydestä huolimatta.

Tällä sivulla:

Maantieteelliset alueet

Geografia ja luonto

Israel on jaettu pituussuunnassa kolmeen alueeseen: rannikkotasanko, vuoristoalue ja Jordanian hautavajoama

 

 

Rannikkotasanko

 

Maan läntisin kaistale alkaa pohjoisessa Rosh Ha-Nikrasta ja jatkuu etelässä Siinain niemimaalle saakka. Tasanko on noin 4-7 kilometriä leveä pohjoisessa ja laajenee etelään päin mentäessä noin 50 kilometriin.

Maaperä rannikkotasangolla on hedelmällistä, ja alueella on useita vesilähteitä, ja siellä on myös maan tärkeimmät liikenneväylät. Rannikkotasanko on tiheään asuttu, ja siellä sijaitsevat Israelin tärkeimmät kaupungit, Tel Aviv ja Haifa mukaan lukien.

 

Tasanko on jaettu pohjoisesta etelään mentäessä Galilean tasankoon, Akkon tasankoon, Carmelin tasankoon, Sharonin tasankoon, Välimeren rannikkotasankoon ja eteläiseen rannikkotasankoon. Rannikkotasangon itäpuolella on alankoalue, jonka pienet kukkulat ovat siirtymäalue rannikon ja vuoriston välillä.

 

Vuoristoalue

 

Vuoristoalue levittäytyy Libanonista pohjoisessa Eilatin lahteen etelässä rannikkotasangon ja Jordanian hautavajoaman välillä. Korkeimmat huiput ovat Galilean Meron-vuori (1208 metriä merenpinnan yläpuolella), Samarian Ba´al Hatsor (1016 m) ja Negevin Ramon-vuori (1037 m).

 

Suurin osa tiheään asutusta vuoristoalueesta on maaperältään kivistä tai kallioista. Ilmasto pohjoisimmassa vuoristossa on välimerellinen ja sateinen, kun taas eteläinen osuus on aavikkoa. Tärkeimmät vuoriston alueet ovat Galilea pohjoisessa, Carmel, Samarian kukkulat, Juudean vuoret ja Negevin ylänkö. 

 

Vuoristoalue on yhtenäinen lukuun ottamatta kahta suurta laaksoa – Yizre´elin (ezre´el) laakso, joka erottaa Juudean vuoret Negevin ylängöstä. Samarian kukkuloiden itärinteillä ja Juudean vuorilla sijaitsevat Samarian ja Juudean aavikot.

 

Jordanian hautavajoama

 

Hautavajoama kattaa koko Israelin pituuden pohjoisesta Metulan kaupungista aina Punaisellemerelle etelässä. Seismisen toiminnan synnyttämä vajoama on osa laajempaa Afro-Syyrian vajoamaa, joka alkaa Syyrian ja Turkin rajalta ja jatkuu aina Zambezi-joelle saakka Afrikassa. Israelin suurin joki Jordan virtaa Jordanian laakson läpi, jossa on myös Israelin kaksi järveä: Genesaretinjärvi, Israelin suurin makeanveden varasto, ja suolainen Kuollutmeri, joka on maapallon alhaisin paikka. Jordanian laakso jakautuu pohjoisesta etelään mentäessä Hulan, Genesaretin, Jordanian, Kuolleenmeren ja Aravan laaksoihin.

 

Golanin kukkulat

 

Golanin alue on Jordan-joen itäpuolella. Israelin Golanin kukkulat ovat laaja basalttitasanko, joka sijaitsee suurimmalta osin Syyrian puolella. Golanin kukkuloilta pohjoiseen on Hermon-vuori, jossa on Israelin korkein paikka 2224 metriä merenpinnan yläpuolella.

Ilmasto

Israel on subtrooppisella alueella, jossa on kaksi vuodenaikaa: kuuma ja kuiva kesäkausi sekä kylmä, vähäsateisesta sateiseen vaihteleva talvikausi. Israelin ilmasto on tätä vaihtelevampi johtuen maan sijainnista meren ja aavikon välillä ja paikallisista olosuhteista, kuten korkeus ja etäisyys merestä. Tämä tarjoaa matkailijoille mahdollisuuden hiihtää Hermon-vuorella ja uida Eilatinlahdella talvella.

 

Israelissa on kolme ilmastoaluetta. Hallitseva ilmasto keskisessä ja pohjoisessa Israelissa on välimerellinen, jossa kesä on kuuma ja talvi sateinen. Rannikkotasanko on kostea kesällä miellyttävä talvella, kun taas vuoristossa kesä on kuiva ja talvet voivat olla melko kylmiä. Israelin eteläisissä ja itäisissä osissa on aavikkomainen ilmasto, jossa sää on kuuma ja kuiva ja lämpötilan vaihtelut päivän ja yön välillä voivat olla suuria. Aavikon ja välimerellisten ilmastoalueiden välillä on kuiva alue, jossa on siirtymäilmasto.

 

Israel on kirkkaan auringonpaisteen maa. Sen saama valon ja auringonsäteilyn määrä on yksi maailman korkeimmista. Tämä varmistaa hyvän ruskettumisen, mutta edellyttää asiaankuuluvaa suojautumista.

 

Suurin osa Israelin sademäärästä syntyy talvisin. Hermon-vuori saa lumipeitteen joka vuosi, ja muutamat muut korkeimmat huiput peittyvät satunnaisesti lumeen. Suurimmassa osassa välimerellistä ilmastovyöhykettä sataa enemmän kuin 400 mm vuosittain, kun aavikkoalueilla sademäärä on vähemmän kuin 250 mm. Sateinen kausi kestää lokakuusta toukokuulle, mutta suurin osa sademäärästä syntyy joulukuun ja helmikuun välillä.

 

Kuivan kauden kuumimmat kuukaudet ovat heinä- ja elokuu. Syyskuun ja marraskuun sekä huhtikuun ja kesäkuun välisinä aikoina lämpötilat ovat miellyttävät ja sademäärä on vähäinen, mikä tekee näistä ajanjaksoista ihanteellisen uimarannalle menoa ja aavikkoalueella retkeilyä ajatellen. Kesällä Israeliin saapuvien vieraiden tulisi varustautua kevyellä vaatetuksella ja uima-asuilla. Talvella vierailijoiden kannattaa varata mukaansa lämpimät vaatteet ja sadevarjo. Israelin talvi on melko suopea, ja retkeily ulkoilmassa on silloin miellyttävä vaihtoehto. Epätavallisen sateisena viikkona eteläinen satamakaupunki Eilat on suojapaikka sateiden varalta. 

 

Lisätietoja ja säännölliset säätiedotukset voi saada Israelin meteorologian sääpalvelusta internetistä tai puhelimitse numerosta 972-3-968 2121

 

Nauhoitetut säätiedotteet: 972 – 3 - 5600 600

 

Sähköposti: ims@ims.gov.il

Joet ja järvet

Vähäisen sademäärän ansiosta Israelin jokien virtausmäärät vaihtelevat vuodenajoittain. Maan pisin joki on 250 kilometriä pitkä Jordan, joka kulkee Hulan laaksosta etelään Genesaretinjärven läpi Kuolleeseenmereen. Jordan saa alkunsa kolmesta lyhyestä sivujoesta, Dan, Hermon ja Snir, jotka halkovat kaunista seutua, ja houkuttelevat monia matkailijoita.

 

Myös rannikkotasangolla on joukko ympärivuotisia jokia, kuten Taninim- (krokotiilit) ja Yarkonjoet. Vuoristoalueelta itäänpäin laskee useita koskia, jotka luovat kauniita kanjoneita (kuten Amud, Tirtsa, Prat, Kidron ja Arugot). Israelin suurimmat kosket ovat muokanneet vaikuttavia kanjoneita Negevin autiomaahan. Tärkeimmät eteläiset joet ovat Tse´elim, Tsin, Paran, Besor ja Ha-Arava. Talvikuukausina Negevin alueen joissa on tulvimisvaara. 

 

Israelin suurimmat vesivarat ovat Genesaretinjärvi ja Kuollutmeri. Genesaretinjärvi on suurin makeanveden varasto, suosittu uimapaikka ja sen lisäksi siellä sijaitsee monia kristinuskon pyhiä paikkoja. Maailman alhaisin paikka, Kuollutmeri, viehättää monia luonnonystäviä ja matkailijoita, jotka ovat kiinnostuneet sen vesien parantavista voimista. Muut Israelin vesistöt ovat huomattavasti pienempiä, mukaan lukien Hula-järven jäänteet. 

Kasvit ja eläimet

Israelin yllättävän rikas eläinlajisto ja kasvikunta ovat perua sen sijainnista ilmastollisessa ja maantieteellisessä risteyskohdassa. Israelissa on kaikkiaan noin 2380 erityyppistä kasvia, mukaan lukien monia ainoastaan täällä kasvavia lajikkeita. Kasvien määrä Israelissa on suurempi kuin monissa paljon suuremmissa maissa. 

 

Suurin kasvimäärä löytyy Välimeren alueelta, yleensä tiheikköjen ja alikasvuston tapaisena. Suuri osa Israelin metsien häviämisestä on ihmisen aiheuttamaa, vaikka maassa on yhä jäljellä joitakin vaikuttavia alkuperäisiä metsiä vuoristoalueilla (esimerkiksi Carmel-vuorella ja Meron-vuorella Galileassa). Aavikkoalueilla kasvisto on niukkaa, muutamia Ein Gedin ja Jordan-laakson subtrooppisten lajien keskittymiä lukuun ottamatta. Puoliaavikkoisella alueella on sekä aavikon että Välimeren kasvistoa.

 

Israelissa on useita kasvitieteellisiä puutarhoja, kuten Jerusalemin Hebrealaisen yliopiston Mt. Scopusin tiedekunnassa, joka on omistettu yksinomaan Israelin kasvikunnalle.

Villieläimet

Israel tarjoaa sopivan elinympäristön runsaalle villieläinten lajistolle, mukaan lukien eläimille, jotka tulevat useilta eläinmaantieteen alueilta, jotka ympäröivät maata. Tämä on erityisen selvää hyönteisten ja lintujen lajistossa, mutta nähtävissä myös matelijoiden ja nisäkkäiden lajistossa. Israelissa on noin 100 erilaista villinä elävää nisäkäslajia, mikä on vaikuttava luku, kun otetaan huomioon, että Euroopassa on noin 140 villieläinlajia. Viileämmän Euroopan alueelta peräisin olevat nisäkkäät elävät täällä rinnakkain Arabian ja Egyptin aavikkoalueilta peräisin olevien eläinten kanssa, joiden alkuperä on Afrikassa ja Intiassa. Vaikka monet Israelin nisäkkäistä ovat harvinaisia tai ne liikkuvat öiseen aikaan, usein on helppo tehdä näköhavaintoja eläimistä, kuten vuorikauris, kalliomäyrä tai shakaali.

Israelin eläintarhoihin kuuluvat Raamatullinen eläintarha Jerusalemissa, Safari Park Ramat Ganissa ja Khai Bar reservaatti Aravan alueella lähellä Yotvetaa.

Israelissa on tavattu noin 510 lintulajia, joista useimmat ovat alueen kautta syksyisin ja keväisin lentäviä muuttolintuja. Israel on monien muuttolintujen reitin varrella, ja miljoonat linnut kulkevat alueen kautta muuttoaikoina. Muuttoa voi seurata Hulan alueella, Kfar Ruppin kibbutsin lintualueella Beit She´an laaksossa kuten myös Lotan kibbutsin lintutarkkailukeskuksessa Aravan alueella tai Eilatin kansainvälisessä lintutarkkailu ja tutkimuskeskuksessa. 

Israelin eteläkärjessä Punaisenmeren rannalla on rikas vedenalainen lajisto, johon kuuluu trooppisia kaloja ja värikkäitä koralleja. Monia niistä voi tarkkailla Eilatin vedenalaisen elämän tarkkailukeskuksessa ja merimuseossa tai tekemällä sukellusretkiä alueelle.

 

Sites & Attractions

 
Tel Aviv-Ramat Gan Zoological Center south of Ramat Gan National Park, including 1,000 ...
Tel Azekah This is an archeological mound at the top of a high hill west of the Ela V...
The largest Mahtesh (crater) in the Negev in the Ramon mountain range. The mahtesh is a...
Bird-watching and bird-ringing center located on the international axis of bird migrati...
Alexander Stream Beit Yannai Beach Nature Reserve An easy walk awaits you at this co...
Synagogue dating from 1873. Two stones are embedded in its walls which, tradition has i...
 

Accommodations

 
​The hotel is located in the center of the town of Eilat, near shopping centers, the ai...
The Crowne Plaza Jerusalem hotel is the tallest building in the city and an impressive ...
Hotel offers four types of rooms: studio, suite, royal and penthouse. Each has coffee-m...
Perfectly suited for both a pampering Spa Getaway or an action packed experience in the...
 

VideoSideVWP

 
 

RelevantArticle

 
 

Events In Area

 
 

Nimetön

 
Luonto